Prenatale screening

Tijdens de zwangerschap krijgt u verschillende onderzoeken aangeboden. Hiermee kunt u laten onderzoeken of uw kind mogelijk een aandoening of lichamelijke afwijking heeft. Uw verloskundige of gynaecoloog geeft in een gesprek (counseling) informatie over de twee soorten prenatale screening:

  1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT
  2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

U beslist zelf of u deze onderzoeken wilt laten doen.

Vita doet de counseling voor zwangeren die onder controle zijn van de gynaecologen in het Martini Ziekenhuis. Nadat u daarover een bericht heeft ontvangen van de gynaecoloog, kunt u voor counseling telefonisch een afspraak maken bij Vita.

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op de website van PNS.

Medische echo’s

Soms is een medische echo noodzakelijk, bijvoorbeeld om de zwangerschapstermijn en vitaliteit vast te stellen, bij bloedverlies of om de groei /placenta/ ligging te beoordelen. Voor deze echo’s heeft u een verwijsbrief van uw zorgverlener nodig om een afspraak te maken.

Wat is echoscopie?

Bij een echoscopie wordt een afbeelding gemaakt met geluidsgolven die voor het menselijk oor niet hoorbaar zijn. De geluidsgolven worden door de structuren in het lichaam teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden door de transducer (echokop) opgevangen en omgezet naar beelden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze verschillende echo’s en wat u kunt verwachten? Door op een van onderstaande items de klikken vindt u meer informatie over de specifieke echo.