Echo op verzoek/ Pret echo

Bij Vita kunt u, via uw verwijzer, terecht voor medische echo’s. We hebben gemerkt dat veel zwangeren graag vroeg in de zwangerschap een echo willen laten maken. Voor anderen geldt dat ze graag nog eens extra willen kijken naar hun kindje, het geslacht van het kindje willen weten of a.s. grootouders of vrienden mee willen laten kijken in deze bijzondere periode van hun leven. Anderen noemen dit ook wel een pret echo. Vita heeft het over een ‘echo op verzoek’. De verwijzers en echoscopisten van Vita vinden dit verschil van belang. Omdat Vita zich wil onderscheiden door de hoge kwaliteitsnormen die ook voor deze echo gelden. En omdat óók als de echoscopist alleen op zoek is naar mooie beelden van het kindje, onverwachte dingen aan het licht kunnen komen, waar adequaat op gereageerd moet worden.

U heeft voor deze echo geen verwijsbrief nodig van uw verloskundige of arts. U kunt zelf onze afsprakenlijn bellen en bij de assistente informeren naar de mogelijkheden.

De mogelijkheden

U kunt vanaf 7 weken tot het eind van uw zwangerschap terecht voor een echo op verzoek.  De echo’s op verzoek worden gemaakt in 2D of 3D/4D. Wat u kunt zien bij een echo op verzoek hangt mede af van de zwangerschapsduur. Bij een hele vroege echo tussen 7 en 10 weken is het mogelijk om een hartje te zien kloppen, maar zijn er meestal geen duidelijke structuren te herkennen. We doen bij alle echo’s ons best uw kindje mooi in beeld te brengen. Echter voor mooie beelden zijn we wel afhankelijk van de ligging van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en de dikte van uw buikwand.

Wilt u graag het geslacht van uw kindje weten? Dan kunt u een afspraak maken vanaf 15 weken zwangerschap.(*1)

Bij een echo op verzoek zijn kinderen en “kijkers” natuurlijk van harte welkom. We hebben in elke echokamer een groot meekijkscherm, zodat iedereen de beelden goed kan zien. Na de echo kunt u thuis alles nog eens rustig bekijken, want u krijgt een USB stick mee met daarop de beelden en een filmpje. Attentie: een usb stick is geen betrouwbare opslagplaats voor data. Zet de beelden daarom zo spoedig mogelijk over naar uw eigen computer of tablet.

Echo op Verzoek:

Deze echo wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Kosten dienen voorafgaand aan de echo per pin of creditcard betaald te worden. De actuele prijzen kunt u vinden in onze prijslijst.

Vroege echo – Dit is een echo die gemaakt kan worden tussen 7 en 12 weken.

Echo op verzoek 2D – Deze pret echo kan vanaf 12 weken.

Echo op verzoek 3D/4D– Deze echo kan tussen de 25 en 28 weken

Echo geslachtsbepaling – Als u het geslacht van het kindje graag zou willen weten, is dat mogelijk vanaf 15 weken zwangerschap.

Meer weten over de Echo op Verzoek? Klik hier

Belangrijk

Het doel van de echo op verzoek is op geen enkele wijze medisch-diagnostisch. Er wordt dan ook niet gezocht naar afwijkingen bij moeder of kind. Derhalve kan men Verloskundig Centrum Vita of de individuele echoscopisten op geen enkele wijze aanspreken omtrent achteraf gebleken afwijkingen.

Wanneer de echoscopist bij toeval een afwijking ziet of vermoedt, zal zij u en uw verloskundige of arts hierover inlichten.

Indien u van het bestaan van (vermoedens op) afwijkingen op de hoogte bent, verzoeken wij u dit  vóór aanvang van de echo te melden bij de echoscopiste.

We wijzen u er op dat er bij deze echo geen sprake is van enigerlei medische behandeling, noch van enigerlei medisch advies of medische beoordeling.

De volledige medische verantwoordelijkheid voor uw zwangerschap blijft dan ook berusten bij de behandelend verloskundige en/of arts. Dat betekent dat er op geen enkele wijze sprake is van een geneeskundige behandelingsovereenkomst, zoals bedoelt in artikel 7:446 BW.

Geen enkele uitspraak, gedaan tijdens of na het echoconsult, mag worden uitgelegd als medische beoordeling.

*1: Op eventuele geslachtsbepalingen kan geen garantie worden gegeven. Aan de afgegeven beoordeling kunnen geen rechten worden ontleend; derhalve wordt geen aansprakelijkheid dienaangaande aanvaard.